giovedì 26 novembre 2015

Egypetéjű ikrek

Ikrek , ugyanabból a terhességből született két vagy több egyed. Az ikrek lehetnek egypetéjűek vagy kétpetéjűek, ez a megtermékenyülés sajátossága. Embernél viszonylag ritkán fordul elő, Európában kb.


Az egypetéjű ikrek annyira hasonlítanak egymáshoz, amennyire két ember csak hasonlíthat egymáshoz. Van, aki egyenesen emberi klónoknak nevezi őket.

Hasonló a külsejük, hasonló a hangjuk, gyakran meglepően hasonló az életvitelük is: nem ritkán azonos a munkájuk, hobbijuk, érdeklődésük, sőt még a fóbiáik is. A hathetes ultrahangnál a gép egyetlen méhlepényt látott, és a magzatburkok elhelyezkedése alapján úgy tűnt, hogy egypetéjű ikrekről van szó – közölte Fisk. Kétpetéjű ikrek születése esetén az ikerpár tagjai két petesejtből és két külön spermiumból fejlődnek ki. Kétpetéjű ikerterhességgel főként meddőség gyógyítása kapcsán használt gyógyszerek adása (ovuláció indukció) esetén kell számolnunk. Brittany és Briana egypetéjű ikrek , akik már az óvodában elhatározták, hogy ikrekkel fognak majd összeházasodni.


Persze maga az ötlet már akkor is meredek volt, hiszen valljuk be, túl sok esély nem volt rá, hogy pont egy másik egypetéjű ikerpár tagjaiba szeretnek majd bele mindketten. Az egypetéjű vagy valódi ikrek egyetlen megtermékenyített petesejtből származnak, amit egyetlen hímivarsejt termékenyített meg.

Magzati fejlődésüket pedig az befolyásolja, hogy a kettéválás a megtermékenyítés utáni hányadik napon történt. Gyakori, hogy az első ultrahangon még ikrek látszanak, de az egyik felszívódik és a 12. Pingvinembriók buborékokat eregetve panaszkodnak apjuknak tojásuk mélyén.


Fürkészdaraszak vírussal fertőzik meg pótanyaméhnek használt. A zigóta kialakulását követő első néhány mitózis során az utódsejtek néha teljesen szétválnak, és külön egyeddé fejlődnek. Ha az ilyen osztódás két egyént eredményez, őket egypetéjű ikreknek nevezzük, mert egyetlen petéből származnak. Ha híres egypetéjű ikrekről van szó, a legtöbb embernek rögtön az Olsen nővérek jutnak az eszébe – tévesen. Bár tény, hogy a lányok egészen huszonéves korukig szinte egymás tükörképei voltak, ők valójában kétpetéjű ikrek.


Viszont ha kialakul, akkor mindkét ikerben kialakul, vagyis ha a testvérpár egypetéjű iker ÉS hermafrodita is, akkor mindketten azok lesznek. Az orvostudomány nem sok olyan esetet ismer, amikor egypetéjű ikrek között drasztikus, első pillanatra látható különbség volna, a texasi ikerpár, Sierra és Sienna Bernal mégis ebbe a kategóriába tartozik. Ez nagyjából 2szülésből egyszer következik be. Hallgasd meg a kiejtést kurzorodat a szó fölé helyezve ott ahol a hangszóró látható.


A megtermékenyített petesejt, vagyis a pete, életének első napja során két teljesen egyforma részre osztódik, amelyek aztán külön-külön fejlődnek. Ezer születésre 2-egypetéjű iker jut. A sziámi ikrek a MoMo- ikrek speciális válfaja, vagyis különféle összenövésekre és változásokra kerülhet sor.

Ezek sebészeti elválasztása valamely csecsemő halálával is járhat. Ez az esemény elég stabilan ~4‰ arányú. Az Élet az anyaméhben - ikrek az ikerterhességek több lehetséges változatát is nyomon követi, a kétpetéjű ikrektől kezdve a négyes ikreken át (melynek esélye egy a hatvannégymillióhoz) egészen egy olyan hármas iker-terhességig, melynek két magzatja egypetéjű iker, a harmadik testvér pedig egy második petesejtből számazik. Ha egy petesejtet két spermium termékenyít meg, az három kromoszómakészletet hoz létre, egyet az anyától, kettőt az apától.


További lehetőség a több apától születő ikrek eseteire, ha nagyon rövid időn belül két férfival közösül egy nő. Ha mindkettejük hímivarsejtjei elérik ugyanazt a petét, akkor egypetéjű , de két apától származó ikrek születhetnek. Bár az egypetéjű ikrek , mivel ugyanabból a megtermékenyített petesejtből fejlődnek ki, a DNS-ük megegyezik, mégsem ugyanazok, ugyanolyanok.


Annak ellenére, hogy a genetikai adataik azonosak, mégis lehetnek (vannak) megkülönböztető jegyeik, amelyek segítenek a szülőknek, hogy mindig pontosan tudják, melyik baba melyik.

Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.

Post più popolari